Jedan od kupaca vina portugizer iz Sjedinjenih Američkih Država, u svojoj mailing listi piše o vinima koja se nalaze u njegovom asortimanu te o svojim utiscima o tim vinima. Među njima se nalazi i naš portugizer te vam prenosimo odabrane delove ove recenzije

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. / Degustacione beleške

Proizvoljna i subjektivna procena zanimljivih vina

Moje strpljenje je nagrađeno!

Jedno od najčešćih pitanja u vinu je ko ne voli dobru bosansku Blatinu? Šalim se, naravno, jer sumnjam da je iko ikada to rekao, bar van Bosne i Hercegovine. Ispostavilo se, međutim, da jako volim dobru bosansku Blatinu ili mi se bar svidela jedina koju sam ikada probao.

Ako ste proveli dosta vremena razgovarajući sa mnom, prvo – žao mi je. Drugo, možda sam spomenuo da sam fasciniran vinima iz Istočne Evrope. Ovo se ne zasniva toliko na velikim iskustvima koliko na intuiciji. Na žalost, malo mi je istočnoevropskih vina na raspolaganju, a ono što sam probao je mešana vreća. Ali moj razuman optimizam zasnovan je na ovome – uz bogatu vinsku istoriju u rangu sa zapadnoevropskim zemljama i tako široko prostranstvo terroira, jednostavno moraju postojati izvrsni primeri istočnoevropskog vina koji su bolji nego što sam ih već doživeo. Srećom nedavno sam nagrađen za svoje strpljenje a moje strpljenje je legendarno ograničeno.

Hrvatska dobija nešto pažnje za svoja vina jer je popularno turističko odredište, ali malo hrvatskog vina koje mogu kupiti vrlo je skupo. Mađarska pravi sjajna vina, a ja imam divan suvi furmint koji ima odličan odnos cene i kvaliteta. Rumunija pravi puno vina, ali sumnjam da ćemo ikada ovde videti dobre stvari. Najveći podzemni vinski podrum na svetu nalazi se u Moldaviji; ta zemlja je u suštini ruska Kalifornija. Svako malo vidite bugarsko vino, i prodao sam neke sasvim solidne etikete, ali odatle nikada nisam okusio ništa zaista izuzetno. Slovenija se graniči sa italijanskom regijom Collio, ali na žalost vidimo vrlo malo vina iz te prelepe zemlje. A tu je i Bosna i Hercegovina, zemlja o kojoj apsolutno nemam znanja iz prve ruke, a vrlo malo i posrednih.

****

Još jedno fenomenalno novo vino je Portugizer 2019, iz Srbije. Divna slika ispod uvodnog dela ovog članka prikazuje mladu damu koja drži izrazito robustan i zdrav grozd sorte Portugizer. Verujte mi, većina grozdova vinskih sorti ne izgleda ovako. Grožđe Portugizer se naširoko uzgaja u Nemačkoj i Austriji. Neobično je da se ne može utvrditi definitivna povezanost porekla ovog grožđa i Portugalije. Degustirao sam Portugizer u mešavinama sa drugim sortama, ali ne verujem da sam ikad probao 100% čist Portugizer pre ovog. Trebalo bi da pojasnim da sam ovo vino pio i ranije, ali bilo je jasno da je uzorak koji sam tada probao bio « umoran », zato što je bio loše skladišten. Vino iz nove boce koju smo nedavno otvorili bila je upravo to – sveže.

Ne mogu ni da objasnim kakva je poslastica okusiti ovakvo vino. Prema mom razgovoru sa Aleksom Krsmanovićem iz Balkan Wine Project-a, Sava Jojić, vlasnik vinarije, ima koncept pravljenja vina u kojima se lako uživa. Ovo može zvučati čudno, jer možete pomisliti da svaki vinar želi da pravi vino u kojem se lako uživa. Mnogi to žele, ali ima i dosta onih koji žele da prave vina za « obožavanje », a retko koji vinar ima vinograde za proizvodnju elitnih vina. Mnogi vinari slede formule proizvodnje, koje konsultanti olako predlažu, dizajnirane tako da dobiju visoke ocene kritičara, koji često donose odluke na brzinu, od jednog gutljaja, umesto da uživaju u celoj boci. Kod ove vinarije je upravo suprotno; vino se pravi na isti način kao i tokom ranijih decenija – jednostavno, lagano. Ovo je vino za zadovoljstvo u vremenu kada je zadovoljstvo, bez sumnje, preko potrebno.

 

Autor je Filip Berno, vlasnik prodavnice pića „Wishing well liquors“ iz Merilenda, SAD

 

Vinarija Mačkov podrum

Zanatski centar bb, Irig
022/462-492
021/621-66-11
office@mackovpodrum.co.rs

PRODAJA NOVI SAD

063/117-41-60
021/621-66-11
novisad@mackovpodrum.co.rs
 
 

Direktor

Sava Jojić
021/621-66-11

office@mackovpodrum.co.rs

PRODAJA VOJVODINA

064/88-55-470
021/621-66-11
vojvodina@mackovpodrum.co.rs

Izvršni direktor

mr Đurđica Jojić Novaković
021/62-16-611

djurdjica.jojic@mackovpodrum.co.rs

PRODAJA BEOGRAD

063/107-73-36
063/117-41-61
021/62-16-611
bgd@mackovpodrum.co.rs
beograd@mackovpodrum.co.rs