Danas smo brali crni burgundac na potezu Belengir, koji se nalazi sa desne strane od puta Novi Sad-Irig.. To je jedna od naših najboljih pozicija, jer se zasadi vinograda nalaze odmah ispod samog grebena Fruške gore, izuzetno dobro osunčani, na nadmorskoj visini od nekih 320 metara.
Grožđe je veoma dobro, zdravo, sa dosta šećera, što najbolje potvrđuje količina prisutnih pčela. U grožđu ima dosta aroma, fenolnih jedinjenja i uz prisutan vrhunski kvalitet možemo biti zadovoljni dobrim prinosom. Grožđe odmah ide u preradu za neka nova, lepa vina.
Više slika sa današnje berbe možete videti u Galeriji.
U sklopu proslave Pudarskih dana, Turistička organizacija Iriga i Vinarija Mačkov podrum Vas pozivaju na svečanost kojom prilikom će u krugu Vinarije biti priređeno tradicionalno gaženje grožđa, probavanje šire i održana prigodna konferencija za novinare o ovogodišnjoj berbi. Očekujemo Vas.
Aleksandar Dobrenov u Vinariji Mačkov podrum radi tri meseca kao enolog. Iako je završio Tehnološki fakultet u Novom Sadu sa odličnim ocenama, ovo je za njega nešto potpuno novo, jer je u prilici da svaki dan bude u vinaogradima, da se upoznaje sa svim procesima oko pripreme, nege i sazrevanja grožđa, kao i da učestvovuje u njegovom branju i odabiru sa preradu. Posao u samoj vinariji je priča za sebe. Za njega je vinarija kao jedna velika laboratorija u kojoj može da kreira proizvod koji je za njega najlepši – dobro vino. Otkriti tajne svake sorte grožđa i upoznati se sa različitim načinima pravljenja vina je za njega pravi izazov.
Berba u vinogradima je u punom jeku. Ove godine Vinarija Mačkov podrum na rodu ima od belih sorti šardone na 4,5 hektara, sovinjona 1,28 hektara, dok je od oko 3,5 hektara traminca na rodu oko jednog hektara. Od crvenih sorti na rodu je najviše porugizera na 4,2 hektara, pino noara-birgundca na 4 hektara i merlota na oko hektar. Preostali zasadi su u fazi formiranja i podizanja na rod.
Grožđe je u odličnom zdravstvenom stanju i za sada obećava dobar rod. Po planu, ovih dana se brao šardone i portugizer. Što se tiče vremena berbe ostalih sorti, to ćemo dogovoriti sa enologom kada grožđe dostigne određenu količinu šećera, a prema prognozi to bi trebalo da bude krajem septembra.
Svečanom obeležavanju Velikogospojinskih dana od kojih je opština Novi Bečej napravila četvrtu po brojnosti manifestaciju u Srbiji, doprineli smo i mi vinari, koji smo se u organizaciji NVO Vitis iz Novog Sada, pojavili u takozvanoj Vinskoj ulici, lociranoj neposredno uz čuveni Tiski kej.
Ne propuštamo prave svetkovine, pogotovo kada one imaju tako dugu tradiciju, kao što je Dužijanca. Ova risarska svečanost na severu Basčke, u slavu žetelaca, je jedan kultni događaj, ove godine pogotovo, jer se obeležavala 100. godišnjica Dužijance u Subotici. Vredni risarima, koji su se na žestokom panonskom suncu naradili tokom žetve, zaslužili su da popiju čašu hladnog, dobrog vina. Iz tih razloga smo bili jedan od pokrovitelja te hvale vredne manifestacije.
Vinarija Mačkov podrum
Zanatski centar bb, Irig
022/462-492
021/621-66-11
office@mackovpodrum.co.rs
PRODAJA NOVI SAD
063/117-41-60
021/621-66-11
novisad@mackovpodrum.co.rs
Direktor
Sava Jojić
021/621-66-11
office@mackovpodrum.co.rs
PRODAJA VOJVODINA
064/88-55-470
021/621-66-11
vojvodina@mackovpodrum.co.rs
Izvršni direktor
mr Đurđica Jojić Novaković
021/62-16-611
djurdjica.jojic@mackovpodrum.co.rs
PRODAJA BEOGRAD
063/107-73-36
063/117-41-61
021/62-16-611
bgd@mackovpodrum.co.rs
beograd@mackovpodrum.co.rs