maj 20

Venjaci, saletle, vinjage, osmanluci, odrine, pergole, senice ili jednostavno  hladnjaci, označavaju baštenske kućice obrasle biljkama, u cilju zaštite od sunca.
Upravo to blaženstvo ugodnog, ušuškanog prostora koji štiti od sunca, ali i vetra, kiše i zime imao je na umu Sava Jojić, vlasnik vinarije “Mačkov podrum” , kada je umesto klasičnog vinskog podruma, za degustaciju svojim gostima pripremio jednostavan, ugodan prostor integrisan sa prirodom i nazvao ga Senicom.
Mačkova senica je posebna po mnogo čemu. Ona nije klasična sremačka senice koja je najčešće okruglog oblika, sa drvenim podestom visine metar, metar i dvadeset, sa zaštitom od sunca u vidu intarzije...
Mačkova senica načinjena je od drveta, obrađenog na jedan rustičan način, od starih greda i rogova, prenešenih iz jeden stare, srušene kuće iz 1800. i neke godine, a koja je nakada pripadala porodici Jojić.
Senica, nije samo ukras nego i „radni“ dodatak Mačkovom podrumu, koji od sada može da primi grupu od šezdesetak turista željnih da degustiraju ili obilaze vinariju. Ona je tako koncipirana da se, ni kada dođe petoro ljudi, ni kada dođe jedan čovek, ne oseća izgubljen u prostoru, a kada ih je pedeset, šezdeset, nema gužve. Senica je namenski napravljena za degustaciju vina, za vinoljupce koji žele da probaju Mačkova vina, ali i da pojedu šunku i kulen, sremski paprikaš, sira i svega sremačkog i vojvođanskog, domaćeg, ukusnog i našeg, a što se slaže uz vino.

maj 20

Od 31. maja do 6. juna Srbija će biti domaćin 47. svetskog kongresa Udruženja vinskih vitezova (F.I.C.B.). Prestavnici celog vinskog sveta će doći u Srbiju na Kongres koji organizuje Udruženje vinskih vitezova „Sveti Đorđe“ sa sedištem u Novom Sadu. U toj vinskoj priči, na putu vinskih vitezova svetskog kongresa, „Mačkov podrum“ će igrati značajnu ulogu, što je za našu vinariju još jedno izuzetno priznanje.
-Meni kao vlasniku „Mačkovog podruma“ je pripala i dužnost i odgovornost, ali i čast da organizujem jedan ručak u našem vinogradu za vinske vitezove - kaže Sava Jojić.
-Naravno, mi smo to prihvatili i sa zadovoljstvom i sa poštovanjem, jer će se u našoj zemlji, a time i u mom podrumu, okupiti vinski vitezove iz Kalifornije, Nemačke, Australije, Hrvatske, Afrike... Predviđeno je da tog dana, 3. juna, moja porodica ispred naše vinarije bude domaćin gostima iz sveta i da organizuje ručak. Želeli smo da priredimo nešto posebno, nešto drugačije, nešto što ne bi mogli ponoviti ni na jednom drugom mestu. Osim obaveznog vina, kuriozitet ručka biće pečeni vo na ražnju. Scenario je sledeći: u vinogradima, sa pogledom na brežuljke naše lepe Fruške gore, dočekaćemo goste koji će propratiti završne trenutke pečenja vola, a zatim će odresci biti sečeni i servirani, onako topli sa ražnja, u tanjir svakom vitezu. 

maj 20

Izreka da se riba tri puta kupa: jednom u vodi, drugi put u ulju, a treći put u vinu, nedavno je dobila dodatak koji glasi, u Mačkovom vinu. Na 79. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, na štandu DTD Ribarstvo, brojni posetioci imali su posebnu priliku da degustaciju ribe upotpune sa uživanjem u Mačkovom Shardone-u. Razlog za to je što je po prvi put na ovim prostorima uspostavljena saradnja proizvođača ribe i jedne vinarije, DTD Ribarstva i Vinarije „Mačkov podrum“. Sava Jojić, vlasnik Vinarije „Mačkov podrum“ o tome kaže:
-DTD Ribarstvo iz Bačkog Jarka pravi razne proizvode od ribe, kao što su kobasice, pljeskavice, ili kako to oni nazivaju „riblji roštilj“, koji se jako dobro uklapa sa našim vinima. Dobro je poznato da se riba i jela od ribe jako dobro slažu sa belim vinima, konkretno su to naša Shardone, Inkognito, Rajnski Rizling i Sovinjon Akacija. Međutim, interesantno je da se riblji paprikaš izvanredno slaže sa Portugizerom (Svatovcem), mladim crvenim vinom iz našeg podruma. Uvek je dobro kada se jede riba popiti i čašu nekog dobrog vina, a „Mačkov podrum“ ima vina za sva jela od ribe.

maj 17

-Još i sada osećam slatko-kiselkast miris zalomljenih lastara pomešan sa junskom jarom iz davnih šezdesetih godina, kada sam kao dečak radio u vinogradu moje porodice. Vreme je teklo kao vino iz bokala. Vinograde sam nasledio, bile su to starinske sorte – plemenka, slankamenka, portugizer, hamburg, đenđeš... i povadio. Došlo vreme da se sade novi. U jednom razgovoru sa profesorom Poljoprivrednog fakulteteta u Novom Sadu, dr Đorđem Paprićem, koji mi je, ineče, bio prvi savetodavac u ovom vinogradarskom poslu, kaže on meni: „Savo, zašto ne bi sadio Portogizac?“ „Dobro ti meni kažeš, Đorđe“, velim ja njemu, i danas sam mu veoma zahvalan zbog tog saveta. Onda odem u Italiju da probam vino i izaberem klonove šardonea koje bih sadio pored portogisca, i vratim se sa kupljenim – tramincem! Gewurtz, što bi rekli. Naravno, posadio sam kasnije i šardone, sovinjon beli, rajnski rizling, crni burgundac, merlo, kaberne fran.
Ovako piše Sava Jojić, danas jedan od naših prvih vinara. I nastavlja:
-Zemlje i volje za sadnju imam još, ali sam zastao da vidim šta će se dešavati na srpskom vinskom tržištu narednih nekoliko godina koje je vrlo „razbarušeno“ i uzburkano, kao loše vino u čaši.

maj 11

Obično se kaže da onoliko koliko se čovek posveti vinogradu, toliko vinograd uspe. Upravo zbog toga, naši radnici svakodnevno obilaze vinograde, kako bi pratili trenutnu situaciju i predvideli sve neophodne radnje koje bi treebalo preventivno obaviti, jer, samo tako može da mu se pomogne.
Najvažnije je da to bude na vreme, jer ako se bolest pojavi, onda je već kasno. Poslednje tri godine su bile svaka za sebe, jedna je bila sušna, druga je bila kišna, treća je krenula sa jakim mrazevima. Borili smo se za zdravlje naših vinograda u svim varijantama. Trudili smo se da u toku te kišne 2010. godine iskoristimo svaki minut pošto je zaštita odigrala veliku ulogu da bi se održao rod, i uspeli i u toj godini imamo dobar rod. Sledeća 2011. je bila izvanredna za sve vinograde i vinogradare, tu smo, opet, odradili sve po pravilima i propisima uz konsultacije sa našim stručnjacima, zaštitarima. Imali smo dobar rod bez bolesti i probelma sa grožđem.

maj 11

Vinarija Mačkov podrum je za durđevdanski vikend u subotu i nedelju, 5. i 6. maja, u ambijentu Paviljona Cvijete Zuzurić u Beogradu, učestvovala na  drugom po redu festivalu vina gastronomije i vinskog turizma, pod radnim nazivom Mediteraneo, koji je privukao je tridesetak vinarija i brojne druge tzv. prateće proizvođače ili firme. Sudeći po interesovanju publike, možemo sa zadovoljstvom reći da su Beograđani izuzetno dobro prihvatili sva naša vina, a posebno se tražio autohtoni i jedinstveni Portugizer.
Festival je otvoren promocijom 47. Svetskog kongresa udruženja vinskih vitezova (F.I.C.B), koji je priredilo Udruženje evropski vinski vitezovi Sveti Georgije iz Novog Sada, čiji je član i naš direktor i vlasnik, gospodin Sava Jojić. Prisutni posetioci festivala su bili detaljnije upoznati sa sadržajem ovog izuzetno značajnog događaja za srpsko vinarstvo, vinogradarstvo i vinski turizam, koji će biti održan od 31. maja do 6. juna u Novom Sadu i Beogradu, kao i da će tom prilikom ugledni gosti iz celog sveta na svom vinskom putu, 3. juna obići i Vinariju Mačkov podrum u Irigu, gde će im uz obilazak i degustaciju naših vina, biti priređen autentičan sremski ručak u jednom od naših vinograda.

Više slika sa festivala, možete videti  o v d e.

maj 06

Vinarija Mačkov podrum tradicionalno poštuje sve regionalne manifestacije, pa smo tako u petak, 27. aprila, učestvovali na Drugoj izložbi vina u Narodnom muzeju, koji je organizovao Grad Šabac i lokalna turistička organizacija. Izašli smo pred izuzetno raspoloženu šabačku publiku sa svojih pet vina, sa našim nadaleko poznatim Portugizerom, Šardoneom, Incognitom, Merlotom i Cabernetom.

apr 26

Direktor Vinarije Mačkov podrum, Sava Jojić, susreo se u sredu, 25. aprila, sa državnim sekretarom za turizam u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije, Goranom Petkovićem, prilikom promocije projekta “Vinski putevi Srbije“ u prostorijama Turističke organizacije Grada Novog Sada. U neformalnom razgovoru gospodin Jojić je obavestio državnog sekretara o predstojećem 47. Svetskom kongresu vinskih vitezova u Srbiji od 31. maja do 6. juna.
Organizator najvećeg vinskog skupa u istoriji naše zemlje, Udruženje vinskih vitezova „Sveti Gerogije“ iz Novog Sada, čiji je član i Sava Jojić, ugostiće delegate iz 30 država sa svih kontinenata, a na svom putu kroz našu zemlju, oni će, između ostalog,
obići i Vinariju Mačkov podrum u Irigu, gde će im uz obilazak Vinarije i degustaciju vina, biti priređen i ručak u samom vinogradu. Gospodin Petković je dao punu podršku ovoj izuzetnoj vinskoj manifestaciji i naglasio da će ispred Sektor za turizam, učiniti sve da ovaj skup bude organizovan na najvišem nivou.

apr 18

Narodni muzej, 27. 04. 2012. od 12-20h
Vinarija Mačkov podrum će u petak 27. aprila 2012. godine od 12 do 20 časova, učestvovati na Drugoj izložbi vina u zgradi Narodnog muzeja u Šapcu.  I ovoga puta predstavićemo kompletnu paletu naših proizvoda, u nameri da nastavimo promociju najboljih fruškogorskih vina, ali i da pospešimo prodaju u Mačvanskom okrugu, koja je nakon prošlogodišnjeg učešća na Festivalu vina značajno porasla, pa se danas Mačkova vina nalaze na vinskim kartama većeg broja restorana. Grad na Savi, poznat po gastronomskoj i boemskoj tradiciji, podržao je rađanje novog srpskog autentičnog brenda, srpsko vino, pa i mi na ovaj način podržavamo ovaj svojevrsni festival vina, koji uz praktičan ima i edukativni karakter.

apr 11

Vinarija Mačkov podrum učestvovala je na V Međunarodnom festivalu vina i gastronomije Sarajevo vino fest 2012, koji je u sarajevskom hotelu Holiday Inn organizovalo Udruženje gastronoma Gastro kutak, u saradnji sa agencijom Max style.  Manifestacija je okupila više od 100 vinarija iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Albanije i brojne distributere vina iz Mađarske, Španije, Italije, Australije... Našoj vinariji je pripala ta čast da se nađe na prvom mestu liste učesnika.

Trodnevni festival posetilo je više hiljada gostiju, među kojima je bio veliki broj predstavnika ugostiteljsko-turističke i hotelijerske ponude olimpijskih planina, diplomatskog kora, menadžera vodećih kompanija u BiH i veliki broj javnih ličnosti.

Slike iz Sarajeva

apr 09

Na nedavno održanoj 15. Berzi Turističke prizme, Vinarija Mačkov podrum je predstavila svoju turističku ponudu, o kojoj ćemo više detalja saopštiti uskoro!

Pored toga, osnivač vinarije, Sava Mačak, je učestvovao u predstavljanju Udruženja vinskih vitezova Sveti Georgije iz Novog Sada.

apr 01

Vino nastaje u – vinogradu. Sasvim logično, a malo poznato. Kada grožđe posle berbe stigne u vinariju, pola puta do dobrog vina je već prošlo. Jedan on najbitnijih trenutaka za dobar rod je orezivanje vinograda i izbor najboljih „okaca“ – izdanaka vinove loze.

Upravo u vreme orezivanja, Mačkov podrum je imao čast da ugosti g-dina Luiđija Matiuca, konsultanta iz italijanske pokrajine Trentino, sa kojim inače već godinama uspešno sarađujemo u kreiranju vina sa dušom!

Kako je to izgledalo, pogledajte u našoj Galeriji.

Vinarija Mačkov podrum

Zanatski centar bb, Irig
022/462-492
021/621-66-11
office@mackovpodrum.co.rs





PRODAJA NOVI SAD

063/117-41-60
021/621-66-11
novisad@mackovpodrum.co.rs
 
 

Direktor

Sava Jojić
021/621-66-11

office@mackovpodrum.co.rs





PRODAJA VOJVODINA

064/88-55-470
021/621-66-11
vojvodina@mackovpodrum.co.rs

Izvršni direktor

mr Đurđica Jojić Novaković
021/62-16-611

djurdjica.jojic@mackovpodrum.co.rs





PRODAJA BEOGRAD

063/107-73-36
063/117-41-61
021/62-16-611
bgd@mackovpodrum.co.rs
beograd@mackovpodrum.co.rs