jul 06

Interesovanje za vina iz Vinarije Mačkov podrum na ovogodišnjem Interfestu,nadmašila su sva naša očekivanja. Posebno je izraženo, bilo je interesovanje za mirisavi Traminac. Sava Jojić, vlasnik vinarije, sa ekipom saradnika, imao je pune ruke posla da tokom prve večeri dočeka brojne goste i svakom da traženu informaciju. Po završetku prve večeri, izrazio je veliko zadovoljstvo što je jedan naš vrlo ugledni profesor vinarstva, čije se mišljenje izuzetno ceni u ovoj branši, nakon degustacije, ocenio Rizling ne Rajnskim, nego Rajskim. I ostala vina su imala jako dobru prođu. Mnogo ljudi je po nekoliko puta dolazilo da traži Chardonnay i reklo da sličan Chardonnay ovde ne postoji. Naravno, uobičajeno veliko interesovanje bilo je i za degustaciju Portugizera, brenda Vinarije.

jul 05

Igrom slučaja, a mnogi kažu da u životu ništa nije slučajno, dogodilo se da dan uoči održavanja najveće vinske manifestacije u Srbiji organizovane u slavu vina – Interfesta 2012., Vinarija Mačkov podrum bude u centru pažnje.
Prvo je na završnoj konferenciji za novinare upriličenoj u prostorijama Turističke organizacije Grada Novog Sada, Vinarija Mačkov podrum apostrofirana kao vodeća u zemlji, koja se sa svojim Portugizerom probila u svet.
Potom su se, u večernjim časovima, vina Vinarije Mačkov podrum pila istovremeno na dva mesta gde je najavljivan ovaj veličanstveni vinski događaj na gradskom trgu u Novom Sadu od 5-7. jula, a to je bilo u bašti hotela „Putnik“ i u nedavno otvorenoj Vinoteci „Bouget Wine House“ u čuvenoj Dunavskoj ulici.
U glavnoj ulozi je bio Mirisavi Traminac, koji se toliko dopao svim posetiocima i muškog i ženskog pola, da su mnogi prokomentarisali da ima izuzetan „šmek“, te tako dobro vino davno nisu pili. Uz Traminac, na degustaciji koju je u hotelu „Putnik“ upriličila Nataša Budisavljević, direktorka Interfesta, našao se i dokazani Šardone, kao i potvrđeni brend Vinarije, ali i ovih naših prostora – Portugizer.
Mirisavi Traminac odlično ide uz puževe, konstatovali su svi na promociji
ove neobične poslastice, koja se očigledno odlično slaže sa Mačkovim vinom, pa su organizatori najavili da će ovakvih degustacija, kojoj je ovom prilikom prisustvovao veliki broj posetilaca, u skorijoj budućnosti biti još.
Kako je bilo na promocijama, pogledajte u Galeriji fotogorafija.

jun 26

Novosađani, putnici namernici, turisti ili slučajni prolaznici od 26. juna mogu da kupe Mačkova vina i u novootvorenoj „Bouquet Wine House“ u Dunavskoj ulici broj 25, bivšem restoranu „Dalmacija“: Naša vina mogu da se kupe, ali i da se degustiraju u Wine baru ili u prostranoj letnjoj bašti, u kombinaciji sa najboljim pršutama, salamama, sirevima, maslinovim uljem i drugim delikatesima iz celog sveta.
Novootvorena i po mnogo čemu jedinstvena vinska kuća u ponudi ima više od 170 vina domaćih proizvođača, kao i sa svih kontinetata.

jun 25

sava jojicUdruženje vinskih vitezova „Sveti Đorđe“ iz Novog Sada, imalo je privilegiju i čast da bude domaćin 47. Kongresa vinskih vitezova F.I.C.B., koji se održava se svake druge godine, naizmenično, u nekoj od zemalja članica, a svake druge Kongres se vraća u Pariz. Mi smo imali sreću da je Portugalija odustala od organizacije ovog velikog dođađaja, pa smo ga iznenada dobili. O tome kako smo i koliko iskoristili priliku da se predstavimo svetu, ostaje da se vidi i analizira. Tek, Vinarija Mačkov podrum je, sudeći prema atmosferi koja je vladala za vreme boravka vinskih vitezova, učesnika Kongresa, u Irigu, pobrala sve pohvale.

jun 23

Srbija je bila zemlja domaćin učesnicima 47. Svetskog kongresa vinskih vitezova (F.I.C.B.) od 31. maja do 6. juna, a najbrojnije Udruženje vinskih vitezova Sveti Đorđe iz Novog Sada, organizator najznačajnijeg vinskog skupa održanog ikada na našim prostorima. Svaki dan boravka 120 vitezova iz 17 zemalja sveta, bio je prilika da se prikažu kulturno – istorijske znamenitosti i vinski potencijali, osmišljen da uvek prikaže nešto novo, a da boravak gostima iz inostranstva bude istovremeno informativan i zanimljiv. Jedan od najinteresantnijih dana, 3. juna, vinski znalci doživeli su upravo u Mačkovim vinogradima.

maj 29

Vinarija Mačkov podrum se trudi da bude uvek na pravom mestu, u pravo vreme. U skladu sa tom devizom, učestvovali smo se i na jedinstvenoj izložbi srpske hrane i pića u sremskokarlovačkom hotelu Dunav, koju je organizovao Novosadski Institut za prehrambene tehnologije, povodom održavanja 6. Centralno-evropskog kongresa o hrani (CEFood).
Našli smo se među 60 pozvanih kompanija koje proizvode zdravu hranu i piće u jednom, više nego impozantnom ambijentu, a uz posetu i degustaciju više od 600 učesnika kongresa, među kojima je bilo i oko 200 stranaca iz 36 zemalja sa svih kontinenata, izuzev australijskog.

maj 20

Venjaci, saletle, vinjage, osmanluci, odrine, pergole, senice ili jednostavno  hladnjaci, označavaju baštenske kućice obrasle biljkama, u cilju zaštite od sunca.
Upravo to blaženstvo ugodnog, ušuškanog prostora koji štiti od sunca, ali i vetra, kiše i zime imao je na umu Sava Jojić, vlasnik vinarije “Mačkov podrum” , kada je umesto klasičnog vinskog podruma, za degustaciju svojim gostima pripremio jednostavan, ugodan prostor integrisan sa prirodom i nazvao ga Senicom.
Mačkova senica je posebna po mnogo čemu. Ona nije klasična sremačka senice koja je najčešće okruglog oblika, sa drvenim podestom visine metar, metar i dvadeset, sa zaštitom od sunca u vidu intarzije...
Mačkova senica načinjena je od drveta, obrađenog na jedan rustičan način, od starih greda i rogova, prenešenih iz jeden stare, srušene kuće iz 1800. i neke godine, a koja je nakada pripadala porodici Jojić.
Senica, nije samo ukras nego i „radni“ dodatak Mačkovom podrumu, koji od sada može da primi grupu od šezdesetak turista željnih da degustiraju ili obilaze vinariju. Ona je tako koncipirana da se, ni kada dođe petoro ljudi, ni kada dođe jedan čovek, ne oseća izgubljen u prostoru, a kada ih je pedeset, šezdeset, nema gužve. Senica je namenski napravljena za degustaciju vina, za vinoljupce koji žele da probaju Mačkova vina, ali i da pojedu šunku i kulen, sremski paprikaš, sira i svega sremačkog i vojvođanskog, domaćeg, ukusnog i našeg, a što se slaže uz vino.

maj 20

Od 31. maja do 6. juna Srbija će biti domaćin 47. svetskog kongresa Udruženja vinskih vitezova (F.I.C.B.). Prestavnici celog vinskog sveta će doći u Srbiju na Kongres koji organizuje Udruženje vinskih vitezova „Sveti Đorđe“ sa sedištem u Novom Sadu. U toj vinskoj priči, na putu vinskih vitezova svetskog kongresa, „Mačkov podrum“ će igrati značajnu ulogu, što je za našu vinariju još jedno izuzetno priznanje.
-Meni kao vlasniku „Mačkovog podruma“ je pripala i dužnost i odgovornost, ali i čast da organizujem jedan ručak u našem vinogradu za vinske vitezove - kaže Sava Jojić.
-Naravno, mi smo to prihvatili i sa zadovoljstvom i sa poštovanjem, jer će se u našoj zemlji, a time i u mom podrumu, okupiti vinski vitezove iz Kalifornije, Nemačke, Australije, Hrvatske, Afrike... Predviđeno je da tog dana, 3. juna, moja porodica ispred naše vinarije bude domaćin gostima iz sveta i da organizuje ručak. Želeli smo da priredimo nešto posebno, nešto drugačije, nešto što ne bi mogli ponoviti ni na jednom drugom mestu. Osim obaveznog vina, kuriozitet ručka biće pečeni vo na ražnju. Scenario je sledeći: u vinogradima, sa pogledom na brežuljke naše lepe Fruške gore, dočekaćemo goste koji će propratiti završne trenutke pečenja vola, a zatim će odresci biti sečeni i servirani, onako topli sa ražnja, u tanjir svakom vitezu. 

maj 20

Izreka da se riba tri puta kupa: jednom u vodi, drugi put u ulju, a treći put u vinu, nedavno je dobila dodatak koji glasi, u Mačkovom vinu. Na 79. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, na štandu DTD Ribarstvo, brojni posetioci imali su posebnu priliku da degustaciju ribe upotpune sa uživanjem u Mačkovom Shardone-u. Razlog za to je što je po prvi put na ovim prostorima uspostavljena saradnja proizvođača ribe i jedne vinarije, DTD Ribarstva i Vinarije „Mačkov podrum“. Sava Jojić, vlasnik Vinarije „Mačkov podrum“ o tome kaže:
-DTD Ribarstvo iz Bačkog Jarka pravi razne proizvode od ribe, kao što su kobasice, pljeskavice, ili kako to oni nazivaju „riblji roštilj“, koji se jako dobro uklapa sa našim vinima. Dobro je poznato da se riba i jela od ribe jako dobro slažu sa belim vinima, konkretno su to naša Shardone, Inkognito, Rajnski Rizling i Sovinjon Akacija. Međutim, interesantno je da se riblji paprikaš izvanredno slaže sa Portugizerom (Svatovcem), mladim crvenim vinom iz našeg podruma. Uvek je dobro kada se jede riba popiti i čašu nekog dobrog vina, a „Mačkov podrum“ ima vina za sva jela od ribe.

maj 17

-Još i sada osećam slatko-kiselkast miris zalomljenih lastara pomešan sa junskom jarom iz davnih šezdesetih godina, kada sam kao dečak radio u vinogradu moje porodice. Vreme je teklo kao vino iz bokala. Vinograde sam nasledio, bile su to starinske sorte – plemenka, slankamenka, portugizer, hamburg, đenđeš... i povadio. Došlo vreme da se sade novi. U jednom razgovoru sa profesorom Poljoprivrednog fakulteteta u Novom Sadu, dr Đorđem Paprićem, koji mi je, ineče, bio prvi savetodavac u ovom vinogradarskom poslu, kaže on meni: „Savo, zašto ne bi sadio Portogizac?“ „Dobro ti meni kažeš, Đorđe“, velim ja njemu, i danas sam mu veoma zahvalan zbog tog saveta. Onda odem u Italiju da probam vino i izaberem klonove šardonea koje bih sadio pored portogisca, i vratim se sa kupljenim – tramincem! Gewurtz, što bi rekli. Naravno, posadio sam kasnije i šardone, sovinjon beli, rajnski rizling, crni burgundac, merlo, kaberne fran.
Ovako piše Sava Jojić, danas jedan od naših prvih vinara. I nastavlja:
-Zemlje i volje za sadnju imam još, ali sam zastao da vidim šta će se dešavati na srpskom vinskom tržištu narednih nekoliko godina koje je vrlo „razbarušeno“ i uzburkano, kao loše vino u čaši.

maj 11

Obično se kaže da onoliko koliko se čovek posveti vinogradu, toliko vinograd uspe. Upravo zbog toga, naši radnici svakodnevno obilaze vinograde, kako bi pratili trenutnu situaciju i predvideli sve neophodne radnje koje bi treebalo preventivno obaviti, jer, samo tako može da mu se pomogne.
Najvažnije je da to bude na vreme, jer ako se bolest pojavi, onda je već kasno. Poslednje tri godine su bile svaka za sebe, jedna je bila sušna, druga je bila kišna, treća je krenula sa jakim mrazevima. Borili smo se za zdravlje naših vinograda u svim varijantama. Trudili smo se da u toku te kišne 2010. godine iskoristimo svaki minut pošto je zaštita odigrala veliku ulogu da bi se održao rod, i uspeli i u toj godini imamo dobar rod. Sledeća 2011. je bila izvanredna za sve vinograde i vinogradare, tu smo, opet, odradili sve po pravilima i propisima uz konsultacije sa našim stručnjacima, zaštitarima. Imali smo dobar rod bez bolesti i probelma sa grožđem.

maj 11

Vinarija Mačkov podrum je za durđevdanski vikend u subotu i nedelju, 5. i 6. maja, u ambijentu Paviljona Cvijete Zuzurić u Beogradu, učestvovala na  drugom po redu festivalu vina gastronomije i vinskog turizma, pod radnim nazivom Mediteraneo, koji je privukao je tridesetak vinarija i brojne druge tzv. prateće proizvođače ili firme. Sudeći po interesovanju publike, možemo sa zadovoljstvom reći da su Beograđani izuzetno dobro prihvatili sva naša vina, a posebno se tražio autohtoni i jedinstveni Portugizer.
Festival je otvoren promocijom 47. Svetskog kongresa udruženja vinskih vitezova (F.I.C.B), koji je priredilo Udruženje evropski vinski vitezovi Sveti Georgije iz Novog Sada, čiji je član i naš direktor i vlasnik, gospodin Sava Jojić. Prisutni posetioci festivala su bili detaljnije upoznati sa sadržajem ovog izuzetno značajnog događaja za srpsko vinarstvo, vinogradarstvo i vinski turizam, koji će biti održan od 31. maja do 6. juna u Novom Sadu i Beogradu, kao i da će tom prilikom ugledni gosti iz celog sveta na svom vinskom putu, 3. juna obići i Vinariju Mačkov podrum u Irigu, gde će im uz obilazak i degustaciju naših vina, biti priređen autentičan sremski ručak u jednom od naših vinograda.

Više slika sa festivala, možete videti  o v d e.

Vinarija Mačkov podrum

Zanatski centar bb, Irig
022/462-492
021/621-66-11
office@mackovpodrum.co.rs





PRODAJA NOVI SAD

063/117-41-60
021/621-66-11
novisad@mackovpodrum.co.rs
 
 

Direktor

Sava Jojić
021/621-66-11

office@mackovpodrum.co.rs





PRODAJA VOJVODINA

064/88-55-470
021/621-66-11
vojvodina@mackovpodrum.co.rs

Izvršni direktor

mr Đurđica Jojić Novaković
021/62-16-611

djurdjica.jojic@mackovpodrum.co.rs





PRODAJA BEOGRAD

063/107-73-36
063/117-41-61
021/62-16-611
bgd@mackovpodrum.co.rs
beograd@mackovpodrum.co.rs