Vinarija Mačkov podrum je oduvek imala najviše ciljeve, da proizvodi najkvalitetnija vina. Upravo zato se nikada nije zadovoljavalo postignutim i tražilo se više, bolje, od svake berbe, od svakog zaposlenog. Jedan od onih koji su se u potpunosti uklopili u ovu priču je gospodin Luigi Matiuzzo, 46 godišnji enolog konsultant iz Traviza, koji je došao u Vinariju pre tačno tri godine.

Desilo se to potpuno spontano, nakon razgovora sa Vesnom Vidas od koje je Vinarija kupovala kalemove. Vesna ga je preporučila, Luiđi je došao u Irig i odmah smo stekli poverenje u njegovo znanje i iskustvo. Luiđi je studirao u Travizu kulturu enologije, a iskustvo sticao u saradnji sa italijanskim i francuskim vinarijama.
Mi u Srbiji imamo malo znanja o tome šta se dešava u svetu. Naši ljudi su, što zbog sankcija, što zbog drugih razloga, malo putovali po svetu i ne znaju koji su stilovi i novi trendovi. Luigi je postao naš „prozor u svet“, jer je u centru zbivanja svetskog vinarstva  u Italiji, Francuskoj i Španiji.
Luigi je autor svih naših vina. Ono što smatramo našim velikim uspehom je karbonska maceracija koju je on postavio sa Portugizerom i Tramincem pasito. Već treću godina kako Luigi radi kampanju u Vinariji Mačkov podrum i postavlja temelje našeg vina, koje posle toga naš enolog „zida“ i neguje. Sve vreme prati razvoj vina, redovno mu se šalju uzorci, on ih ispituje, analizira i daje svoje stavove i preporuke.
U Irigu postoji isti tip grožđa kao u Fruiliju ili Trentinu, naročito traminca i sovinjona, (samo na višim predelima), pa mu to olakšava posao. Smatra da je Vinarija napravila pravi izbor pri sadnji vinograda, da je grožđe, pogotovo ove godine kada je količina šećera gotovo na rekordnom nivou, izuzetnog kvaliteta. Za dobro vino, najvažniji je upravo kvalitet grožđa, naročito za mlado vino – portugizer, koje će ove godine prema njegovim procenama biti čak bolje nego pre dve godine, kada je ocenjeno kao najbolje vino ove vrste na prostorima u Srbiji. Pohvalno se izrazio i o tramincu, njegovoj snazi, svežini koja vraća sve ukuse, cvetnom mirisu...
S obzirom da je sve urađeno kako treba, da je grožđe obrano u optimalnom trenutku, da je tehnološki sve urađeno po propisu i na vreme, Luiđi očekuje da će ova godina iznedriti izuzetna vina, vina za pamćenje.

Vinarija Mačkov podrum

Zanatski centar bb, Irig
022/462-492
021/621-66-11
office@mackovpodrum.co.rs





PRODAJA NOVI SAD

063/117-41-60
021/621-66-11
novisad@mackovpodrum.co.rs
 
 

Direktor

Sava Jojić
021/621-66-11

office@mackovpodrum.co.rs





PRODAJA VOJVODINA

064/88-55-470
021/621-66-11
vojvodina@mackovpodrum.co.rs

Izvršni direktor

mr Đurđica Jojić Novaković
021/62-16-611

djurdjica.jojic@mackovpodrum.co.rs





PRODAJA BEOGRAD

063/107-73-36
063/117-41-61
021/62-16-611
bgd@mackovpodrum.co.rs
beograd@mackovpodrum.co.rs