Irig tradicionalno obeležavanja slavu vinogradara ovoga kraja, priređivanjem tzv. Pudarskih dana. Četvorodnedvna svetkovina u čast pudara, zaštitnika vinograda, ali i svetkovina u čast završetka berbe grožđa u vinogradima, počela je sa toliko željenom kišom i temperaturom koja se u popodnevnim satima spustila do 0 stepeni, a onda je već sutradan počela da raste, da bi u subotu, uvek udarni dan na ovoj fešti, bilo prijatnih dvadesetak stepeni. I dok se program sa različitim sadržajima svakodnevno odvijao na raznim lokacijama u Irigu, u Vinariji „Mačkov podrum“, prekrasan subotnji dan22. septembra i Mačkova dobra reputacija, privukli su u dvorište Vinarije brojne vinske i ostale prijatelje kuće, kao i brojne novinare, koji su za gospodina Savu Jojića, vlasnika i direktora Mačkovog podrum imali brojna pitanja.

Prvo je bilo vezano za obeležavanje Pudarskih dana.
-Ja mislim da neko ko upravlja ovim životima, prirodom, kosmosom, znao da se danas u Irigu održavaju Pudarski dani, poklonio nam jedno prekrasno jesenje popodne sa puno sunca, pregršt lepih pesama koje ovde čujemo. Lepše moglo biti nije. Prvi jesenji dan u Vinariji „Mačkov podrum“, sunca u izobilju, prilika je da se u društvu veselimo završetku jedne dobre berbe. Možda je prošlogodišnja bila za nijansu interesantnija, bilo je nešto više grožđa, možda će biti ove godine nešto manje mirisa, ali generalno, ne možemo reći da je bilo loše. Prinosi su svuda smanjeni. Iako smo mi iz one teške hladnoće zimus izašli bez ikakvih vidnih oštećenja i izmrzavanja, ipak imamo smanjen prinos, u proseku 20%, negde čak i 30%, na sortama kao što su Traminac i Chardonnay, što je posledica jako velike suše. Za prvih sedam meseci ovde je bilo po 200ml kiše, inače je prosek oko 650 do 700ml. Ja verujem da mi ove godine, ukoliko ne bude nekih velikih jesenjih kiša, nećemo ni doći do proseka, jer smo već u septembru, a još nije palo ni 300ml kiše. To je ostavilo posledice na rod, bobice su sitnije, radman ili odnos šećera tj. tečnosti i čvrste materije je manji, tako da će biti i manje vina. Ipak, očekujemo solidan kvalitet vina. Ljudi misle da ako ima dosta sunca da će biti i dobro vino, međutim, nije to uvek garancija. Svakako šećera ima dosta, ali moderno vinarstvo, pa ni „Mačkov podrum“, mi ne trčimo toliko više za šećerom. Sada su nam bitni i neki drugi elementi, polifenoli, mirisne materije, to je ono što vinu daje bogatstvo. Znači, sa šećerom oskudevati nećemo, a za par meseci ćemo videti šta će ostati od te raskošnosti vina. Za sada, ona divno mirišu – rekao je Sava Jojić i nastavio:
-Mi smo danas pozvali naše prijatelje, vinske i sve ostale u našu Vinariju „Mačkov podrum“, prvo da im saopštimo da je danas prvi dan jeseni, a drugo, ovo je dan kada mi slavimo završetak berbe. Naši pudari su završili svoj posao, berbe je okončana, oni dolaze da nas izveste kako je bilo, kakve su imali muke i probleme kada su čuvali grožđe, koliko je bilo čvoraka, da li je bilo i drugih ptica, nekih snaša, koje su došle da ukradu po neki grozdić, po neko zrno, i da nam kažu šta ćemo dalje. Ovo je jedan trenutak kada u slavu, kakva god da je godina bila, tog vina proslavimo, da se zajedno zagrlimo, zaigramo. Probaćemo, doduše, prošlogodišnja vina, ali radovaćemo se onima, za koje smo grožđe ovih dana obrali.
 Sava Jojić nije krio zadovoljstvo što je na obeležavanju Pudarskih dana u vinariji bilo mnogo sveta.
 –Drago mi je što su ovde prisutni svi oni koji su na bilo koji način pomogli, podržali, podstakli, poklonili poštovanje, ljubav, prema vinu i Vinariji „Mačkov podrum“. Ovde su i naši poslovni partneri i lokalni političari, i ovo je trenutak kada ćemo se malo proveseliti. Mene raduje što mi počinjemo ovako da obeležavamo kraj berbe grožđa, kako je to i u drugim zemljama koje su veoma razvijene po pitanju proizvodnje grožđa i berbi, raduje me da to počinje i kod nas da se dešava, u našem Irigu. To su naši Pudarski dani. Naravno, mi smo samo deo jednog lepog događaja, jednog pastoralnog, ruralnog, da ne kažem, ovde ćemo imati dobre tamburaše, šta bi drugo i bilo nego sremačka muzika, a biće i ića i pića.
Očigledno je da ova svetkovina prerasta u jednu divnu tradiciju Iriga, centra fruškogorskog vinogorja. A nas je interesovala ona koja je mnogo masovnija, a to je predstojeći Dan mladog Portugizera, trećeg četvrtka u novembru. Zato je i usledilo pitanje: „Šta možemo poručiti Novosađanima, kakav je Portugizer ili po sremački Svatovac, i da li će biti fešte u centru grada kao i prethodnih godina?“
 -Da, naravno. Dan mladog Portugizera, koji mi organizujemo tradicionalno već nekoliko godina, to je dan rađanja novog vina, a obeležava se u celom svetu, i dan kada mi svim Novosađanima i onima koji se toga dana zateknu u Srpskoj Atini, koje i ovom prilikom pozivam da trećeg četvrtka u novembru, ove godine, tačnije 15. novembra, dođu na ugao ulica Trg slobode i Zmaj Jovine, prostor između sedišta Turističke organizacije Grada Novog Sada i Crkve Imena Marijinog, da probamo mladi Portugizer. Prema svemu sudeći, pošto je kod njega gotova fermentacija, mogu da kažem da ćemo ponovo piti dobro fruškogorsko vino – izjavio je gospodin Sava Jojić.
 Više slika možete videti o v d e.

Vinarija Mačkov podrum

Zanatski centar bb, Irig
022/462-492
021/621-66-11
office@mackovpodrum.co.rs

PRODAJA NOVI SAD

063/117-41-60
021/621-66-11
novisad@mackovpodrum.co.rs
 
 

Direktor

Sava Jojić
021/621-66-11

office@mackovpodrum.co.rs

PRODAJA VOJVODINA

064/88-55-470
021/621-66-11
vojvodina@mackovpodrum.co.rs

Izvršni direktor

mr Đurđica Jojić Novaković
021/62-16-611

djurdjica.jojic@mackovpodrum.co.rs

PRODAJA BEOGRAD

063/107-73-36
063/117-41-61
021/62-16-611
bgd@mackovpodrum.co.rs
beograd@mackovpodrum.co.rs